Столовая УП «Сафийские дары» обеспечивает питанием более 100 участников уборочной компании

Общество

Апоўдні на жніўных палетках на кароткі час заціхае гул рухавікоў. “Ну, што ў нас сёння на абед?” – нецярпліва адкрываюць механізатары дастаўленыя на поле кантэйнеры і тэрмасы. Стравы ў іх розныя, але абавязкова гарачыя, апетытныя і сытныя. Напружаныя працоўныя змены паглынаюць шмат энергіі, і ад таго, як аднаўляюцца “рэсурсы”, залежыць колькасць паступіўшых на зернеток тон. Кіраўніцтва ўшацкіх сельгаспрадпрыемстваў гэта добра разумее і стараецца наладзіць харчаванне зручна, эканомна і без адрыву ад вытворчых працэсаў.

Работнікі сталовай УП “Сафійскія дары” Т.Каваленка, К.Карэйша, Н.Рудзёнак.

Штогод гаспадаркі бяруць на сябе асноўную частку выдаткаў на харчаванне. Памер даплаты замацаваны ў калектыўных дагаворах. Так, аграрыі “Сафійскіх дароў” і “Ільюшынскага” пакрываюць 30 працэнтаў, “Вялікадолецкага” і “Агра-Селішча” – 20. Па словах дырэктара “Дземенца” Васіля Хамёнка, абед і падвячорак тутэйшым хлебаробам абыходзіцца ўсяго ў 50 капеек. Ну а ў “Глыбачанах” харчаванне для работнікаў увогуле бясплатнае, аднак у тых, хто парушае дысцыпліну, кошт абедаў вылічуць з зарплаты.

Галоўную ролю ў кулінарскай місіі ўзяла на сябе сёлета сталовая УП “Сафійскія дары”. Калі летась кропка апроч сваіх работнікаў абслугоўвала толькі дземянецкіх, то зараз клапоціцца таксама пра вялікадальчан і селішчанцаў. “Гатуем штодня прыкладна 120 порцый, стараемся разнастаіць меню. Уключаем нават такія працаёмкія стравы, як клёцкі. Сёння ж, як бачыце, будзем узбагачаць арганізмы хлопцаў “фосфарам”, – тлумачыла загадчыца сталовай Кацярына Аляксандраўна Карэйша, паказваючы на вялікія ёмістасці з сырой і ўжо пасмажанай рыбай. У гарачых кухонных справах ёй дапамагаюць Таццяна Міхайлаўна Каваленка і Ніна Фёдараўна Рудзёнак – работніцы ўмелыя і адказныя. Усё тут у парадку і з арганізацыяй працэсу. Як засведчыў маніторынг, праведзены ў гэты дзень старшынёй раённага аб’яднання прафсаюзаў Марыяй Аляксееўнай Шаўчэнка, патрабаванні па ўмовах працы, нормах харчавання, захоўванні прадуктаў у сталовай выконваюцца, станоўчы вердыкт вынеслі і правяраючыя з санітарнай службы.

Прыемнае ўражанне пакінула і глыбачанская сталовая. Гаспадарка аддаленая і, пралічыўшы ўсе нюансы, тут вырашылі, што больш рэнтабельна гатаваць на месцы. Повар Алеся Літвін ў адзіночку штодня фарміруе 20-25 порцый. “Прыходжу а палове восьмага, завёўшы дачку ў сад. А ў выхадныя мне даюць падмену, так што кіраўніцтва стварыла ўсе ўмовы, – зазначае жанчына. – Калі ёсць магчымасць, работнікі прыязджаюць на абед у сталовую, дастаўляем ежу і ў поле. Каларыйныя ў нас і падвячоркі: напрыклад, гэта могуць быць дзве вялікія катлеты з агурком і хлебам”. Ну а ацэнку работы повара мы пачулі, як кажуць, з першых вуснаў. “Усё вельмі смачнае, дамашняе! І разнастайнае: бываюць і дранікі з мясам, і бліны з рознымі начынкамі, а сёння вось, бачыце, пячонка з падлівай. Стараецца наша Алеся Уладзіміраўна!” – рэзюмаваў механізатар Аляксандр Лях (на здымку). Вядома ж, прадукты глыбачанцы імкнуцца набываць па выгадных цэнах. “Мяса ў асноўным сваё – з пачатку сезона ўжо трох бычкоў з’елі. Агародніну, масла, каўбасу бяром ці ў нашых кааператараў, ці ў “Залатой Ніве” Полацкага малочнага камбіната, а хлебабулачныя вырабы самыя танныя ў Глыбокім. Адным словам, максімальна зніжаем сабекошт”, – распавядае галоўны эканаміст гаспадаркі Тамара Мікалаеўна Сурынава.

На эксперымент сёлета пайшлі ў “Ільюшынскім”: прывозяць ежу са сталовай ЗАТ “Віцебскаграпрадукт”, размешчанай у Лепельскім раёне. Напэўна, маюць рацыю, бо, напрыклад, ад старасельскіх палеткаў, на якіх стартавала жніво, гэта не так і далёка. “Порцыя каштуе 6-8 рублёў, закупілі два камплекты тэрмасаў і нават мыць посуд самім не трэба. Так што цалкам знялі з сябе харчовае пытанне”, – зазначае дырэктар Сяргей Анатольевіч Халімоненка. “Прынамсі, не толькі ў гаспадаркі, а і ў мяне клопатаў паменела: муж-эканаміст перастаў дамоў на абед хадзіць, заказвае лепельскую порцыю ў кантору! – з гумарам дадае бухгалтар гаспадаркі Таццяна Сісковіч.

А ўвогуле ж, няма зараз больш сур’ёзнай тэмы, чым жніво і, канечне, усе моманты, звязаныя са зладжаным яго правядзеннем, знаходзяцца пад самай пільнай увагай.

Наталля БАГДАНОВІЧ.



Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *